Trobentica – pomladanski posladek in vir zdravja

trobentica_showNavadna trobentica (lat. Primula vulgaris) je najbolj razširjena predstavnica rodu jegličev v Sloveniji, poznana po nagubanih, spodaj dlakavih listih in rumenih cvetovih na kuštravodlakavih cvetnih pecljih, ki poganjajo iz korenike. Našli jo boste na travnikih in v svetlih gozdovih, včasih že konec januarja, zagotovo pa v začetku pomladi.

Zakaj je dobila tako ime, je znano vsem otrokom, ki cvet trobentice radi odtrgajo, položijo med ustnice in na njega veselo zatrobijo. Višina tona je predvsem povezana z velikostjo cveta. Njeno angleško ime – primrose – izvira iz latinščine – prima rosa –  in pomeni prva roža, kar je tudi upravičeno, saj je trobentica skupaj z zvončkom prva znanilka pomladi.

Trobentico lahko najdemo na področju, ki se razteza med Ferskimi otoki in Norveško na severu, Portugalsko na jugozahodu, Nemčijo in Ukrajino na vzhodu ter Balkanskim polotokom na jugovzhodu. Najdemo jo tudi v Turčiji in severozahodni Afriki (Alžirija).

Ponekod je trobentica zaradi preveč obsežnega nabiranja postala ogrožena vrsta, zato jo je v nekaterih državah prepovedano nabirati (npr. v Združenem kraljestvu). Pri nas k sreči še ni tako.

Veliko ljudi ne ve, da vse trobentice niso rumene. Obstajajo tri podvrste:

  • Rumena: Primula vulgaris subsp. vulgaris, najbolj razširjena
  • Bela: Primula vulgaris subsp. balearica, endemična vrsta na Balearskih otokih.
  • Roza, rdeča ali vijolična: Primula vulgaris subsp. sibithorpii, ki raste na Balkanu in v Turčiji.

Na okenskih policah boste našli tudi trobentice, ki so modre, oranžne in še vrsto drugih barv. Te so nastale s pomočjo križanja pod rokami spretnih vrtnarjev, ki nas želijo vsako sezono presenetiti z novim barvnim koktajlom.

Splet Primule Pomlad 09

Uporaba

V naravi je najbolj preprosto, če cvet trobentice odtrgamo, posesamo iz nje sladki nektar, veselo zatrobimo in ga na koncu pojemo.

trobentica800pxSpomladanski jeglič in trobentica sta vsestransko uporabna v zeliščni kuhinji. Mlade liste in cvetove pripravljamo v svežih solatah. Nekoliko starejše liste kuhamo kot zelenjavo v juhah in prikuhah. Ker vsebujejo dosti vitamina C, jih dajemo v vitaminske čaje. Kandirane cvetove lahko uporabimo za okrasitev slaščic.

Pri trobentici so predvsem uporabni cvetni lističi in korenine. Od januarja do maja nabiramo rumene cvetne liste brez zelenih čaš, dvo do triletne korenine pa izkopljemo jeseni ali preden rastlina cveti. Korenine temeljito očistimo s krtačko v hladni vodi in jih v njej ne namakamo. Nabrane dele rastlin posušimo v senci. Če je korenina debela, jo lahko prerežemo na pol po dolgem.

Iz mladih cvetov se lahko naredi tudi trobentično vino.

 

Zdravilne lastnosti

400px-Primula_spp_Sturm61Rastlina vsebuje glikozide, saponine, eterično olje in flavonide ter deluje kot pomirjevalo, spazmolitik (lajša trebušne krče) in ekspektorant (lajša izkašljevanje). Nadomešča porabljeni C vitamin v organizmu. Čaj uporabimo pri prehladu, kašlju, gripi, bronhitisu, pljučnici. V kombinaciji z brezovimi listi, koprivnimi listi, koprivnimi cvetovi, listi vijolice ter regratovimi koreninami se uporablja za čiščenje krvi in izločanje strupenih snovi iz telesa, ki so se čez zimo nabrale v telesu. Pomirja živčno napetost in pomaga pri glavobolu ter nespečnosti. Deluje tudi kot antihelmintik (proti glistam).

Mazilo narejeno iz listov so včasih uporabljali za hitrejše celjenje ran.

 

Viri:

http://wrienn.wordpress.com/2007/05/03/trobentica-primula-vulgaris/

http://en.wikipedia.org/wiki/Primula_vulgaris

http://www.botanical.com/botanical/mgmh/p/primro69.html

1 Response so far »

  1. 1

    Anonimnež said,

    zelo dobro


Comment RSS · TrackBack URI

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: